Esther Wijs


Sinds mijn kennismaking met Focusing ervaar ik telkens de kracht die ervan uitgaat en die mij blijft stimuleren en inspireren om het zelf toe te passen en om het over te dragen. Ik ben van mening dat Focusing van grote meerwaarde is als zelfhulpmethode én in vele vormen van begeleiding, coaching en therapie.

Mijn kennismaking met Focusing was in 2004 tijdens de opleiding Holos massagetherapie die ik in 2006 afrondde. In de jaren daarop volgend ben ik opgeleid tot Focusing-professional en erkend door The International Focusing Insitute.   

Sinds 2010 geef ik de module Focusing aan Holos massagetherapeuten i.o. en de uitgebreide scholing: Focusing Bodywork Dit is een jaartraining met een officiele erkenning en accreditatie ontwikkeld voor professionals die lichaamsgericht begeleiden, behandelen of coachen.

Vanaf 2022 kunnen studenten en deelnemers door Essenza worden begeleid en gecertificeerd in een (maatwerk)traject tot Focusing professional one-to-one of trainer.


Ieder mens is uniek en dat is de rede dat ik streef naar afstemming en maatwerk. Rust, ruimte, onvoorwaardelijke aandacht en empathie staat centraal in mijn benadering. Hoewel ik trainingen verzorg in Utrecht en Dordrecht, is Zeeland mijn thuisbasis. Ik geniet hier van de ruimte, de zilte lucht en de meeuwen aan zee.

Eind jaren '80 ben ik gestart op een dansacademie. Ik voelde mij als dansdocent als een vis in het water. Samen in beweging komen geïnspireerd door muziek, natuur, kunst of het leven. Een manier vinden om aantrekkelijke oefeningen aan te bieden is een creatief proces. Het ontwikkelen van trainingen en lesmateriaal vind ik nog steeds boeiend en leuk. 'Iets met beweging' is in mijn Focustrainingen altijd terug te vinden. Het bevorderen van lichaamsbewustzijn kan op vele manieren. Laagdrempelig, speels, samen, individueel. En altijd toegankelijk voor iedereen. De vraag hoe iemand op een comfortabele manier in contact komt met zijn of haar beleving staat bij mij centraal. Een proces dat plaats vindt in het lichaam.

Als danser zocht ik mogelijkheden waarbij het forceren van fysieke grenzen niet ongewoon was. De kanteling van luisteren naar lichamelijke signalen was een bijzonder pad. Kort door de bocht was het een begin in het leren kennen van mezelf en van het leren omgaan met gevoeligheden en emoties. Massage, ademmeditaties e.a. vormen van lichaamswerk hielpen mij om op een nieuwe manier met mezelf en mijn lijf om te gaan. Na de geboorte van mijn eerste kind in '93 en een omscholing ben ik in de zorg gaan werken. Tot 2017 werkte ik in de kliniek van de geestelijke gezondheidszorg als agoog en was ik trainer van een leefstijlmodule gebaseerd op Focusing. In de laatste jaren ben ik weer gaan studeren en na 15 jaar in de combinatie van een baan in de zorg met mijn praktijk/bedrijf, koos ik rond mijn 50e voor het laatste om mee verder te gaan.