Focusing

“Het lichaam heeft zelf een genezende kracht en slaat niet gewoonweg alleen maar oude gegevens op. Het gaat altijd om een bepaalde manier van leven, die op de een of andere manier onderbroken is. Het lichaam wil voortdurend deze oorspronkelijke manier van leven terugvinden. En als je dat een beetje de kans geeft, gebeurt dat ook. Dat is waar we werkelijk naar op zoek zijn: de energie en de manier van leven die er de hele tijd hadden moeten zijn, en niet de oorzaken waardoor het is blijven steken.” Eugene Gendlin

Deelnemers die Focustrainingen bij mij volgden zullen glimlachen als zij zien dat er een tabblad aan Focusing is gewijd. Mijn passie is aan hen niet ontgaan. De betekenis van Focusing in mijn leven en werk kan ik niet in een zin beschrijven. Bovendien zegt tekst weinig over hoe het werkt. Ik neem de tijd om stil te zijn bij de betekenis van Focusing voor mij. Als het stil is gebeurt er dit; eerst merk ik mijn aanwezigheid, - "er is iemand thuis." Die iemand ben ik, dat weet ik ook wel. Maar die IK is aan het voelen en aftasten wat er NU gaande is en wat er in me opkomt. Ik voel ruimte en rust in mijn borst en dan komen de woorden; zacht, geruststellend, echt. Ik herhaal dit hardop en laat de woorden als het ware doorklinken. Zacht is het niet helemaal, verzachtend...dat klopt beter. Er hoort blijkbaar ook een beeld bij, - een dikke zachte deken. Een hele grote, die plaats biedt aan alle kwesties in mij. Een deken vol mededogen, ook voor gevoelens die ik liever niet had. Plaats genoeg, want het hoort allemaal bij mij. Een kritisch deel in mij vraagt zich af hoe deze beschrijving gaat overkomen. Ik begroet het deel in mezelf wat zich zorgen maakt. Inmiddels weet ik dat een gevoelservaring niet statisch is maar dat er door aandacht weer nieuwe informatie komt. De sleutel ligt in de manier waarop ik ermee om ga. Dat geeft ruimte...

Ik leerde focussen bij Holos, academie voor massagetherapie waar ik nu actief ben als docent Focusing. Na afstuderen ben ik verder gaan specialiseren tot internationaal Focusingbegeleider- en trainer. In de afgelopen jaren studeerde ik psychologie. Jaren praktijkervaring en feedback van deelnemers en cliënten hebben bevestigd dat Focusing een krachtige vorm is in begeleiding en als zelfhulpmiddel. De veranderingen die het teweeg kan brengen zijn meer dan bijzonder te noemen. Ik bied het dan ook graag aan als zelfhulpmiddel, binnen en buiten de therapiekamer, zoals de grondlegger Eugene Gendlin dit ook graag zag.


Innerlijk luisteren

In Focusing oefen je om te leren opmerken wat jouw aandacht vraagt en er niet over te oordelen; luisteren met onvoorwaardelijke acceptatie. Focussen is contact maken met wat er in je leeft en hoe zich dat laat voelen.
Je gaat een relatie aan met die kwestie en dat gebied in je lijf wat om jouw aandacht vraagt.   

Mild zijn voor jezelf, niet identificeren met een emotie, je hart volgen, bij jezelf blijven. Het klinkt ongetwijfeld bekend maar hoe leer je dat? Ann Weiser Cornell bij wie ik trainingen volgde, heeft Focusing verder uitgewerkt. Prachtig en praktisch hoe zij handvatten aanreikt om contact te maken met gevoelens en er iets goeds mee te doen. Ik heb het mogen overdragen aan diverse doelgroepen: cliënten en deelnemers binnen en buiten de geestelijke gezondheidszorg, hulpverleners en studenten.